Çocuk Kalbi
Çocuk Kalbi (İtalyanca: Cuore), İtalyan yazar Edmondo De Amicis tarafından 1886 yılında tamamlanmış, ilkokul çağındaki bir İtalyan çocuğun ağzından okul ve sosyal yaşamını anlatan bir çocuk kitabıdır.
Çocuklara vatan sevgisini, fedakârlığı aşılayan, otoriteye itaat etmeyi öğütleyen, yazıldığı dönemin yoğun milliyetçilik ve vatanseverlik duygularını yansıtan bir çocuk klasiğidir.
Eserde, Torino şehrinde yaşayan, ilkokul 3. sınıf öğrencisi olan başkahraman Enriko Bottini’nin bir ders yılında yaşadıkları günlük formatında yazılmıştır. Yazar, eseri kendi oğlunun günlüklerinden esinlenerek meydana getirmiştir. Kitapta Enriko'nun günlük yazıları dışında ona annesi, babası ve ablasının yazdığı öğüt niteliğinde mektuplar ile anlatının içine “ayın öyküsü” başlığı ile serpiştirilmiş dokuz kısa öykü de yer alır.[1] Ayın öyküsü başlıklı öykülerde vatanı için ya da bir başkasını kurtarmak için ölen 11-13 yaş arası erkek çocukların olağanüstü kahramanlıkları ve acıklı olaylar anlatılır. Birçok savaşın ardından birliğini henüz yeni kurmuş olan İtalya'da, milliyetçiliğin ve militer propagandaların oldukça yükseldiği bir dönemde yazılan eser, o dönemin yoğun milliyetçi ve vatansever duygularını oluşturduğu atmosferi yansıtır.[2]
Kitabın orijinal ismi "kalp" anlamına gelir. Eser, dünyanın birçok diline çevrilmiştir. Türkçeye ilk çevirisi 1926 yılında yılında İbrahim Alaeddin Gövsa tarafından yapılmış ve "Çocuk Kalbi" olarak adlandırılmıştır. Tükçe tam metin olarak çevirisi ilk defa 2004 yılında Ayşe Uyguner tarafından yapılmıştır.[1]
Kimi eğitim bilim uzmanlarınca "dünyanın en yararlı çocuk kitabı" olduğu iddia edilmiş[3] kimileri tarafından çocuğa yukarıdan bakışın baskın olduğu, çocuk edebiyatı ilkelerinden uzak bir yapıt olarak değerlendirilmiştir[1]
Kitaptaki önemli kişiler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Enrico: Her ebeveynin gönül rahatlığı ile örnek gösterebileceği; aynı zamanda bu günlüklerin de sahibidir.
- Garrone: 14 yaşındaki okula 2 yıl geç başlamış iri bir çocuk. Garrone her zaman Nelli'yi korur ve sever diğer çocukları da korur, okulun haylaz öğrencilerine karşı güçsüzleri korur, son olarak iyi kalpli biridir.
- Derossi: Sınıf birinciliğine ambargo koymuş biridir. Hem çalışkan, hem de çok beyefendi.
- Stardi: Babasının tüm güvensizliklerine rağmen o, sınıfın en yüce gönüllüsüdür.
- Garoffi: Ticaret kabiliyeti sayesinde büyüyünce zengin bir tüccar olmayı hak ediyor.
- Coretti: Dükkânında odun satıp aile bütçesine katkıda bulunurken derslerini de ihmal etmeyen bir öğrenci.
- Nelli: Çelimsiz vücudu yüzünden annesinin korunmasına her daim muhtaç olan öğrencidir.
- Küçük Duvarcı: Yaptığı tavşan taklidi ile gönüllerde taht kurmuş bir isimdir. Babasının mesleğinden dolayı ona bu lakap takılmıştır.
- Silvia: Enrico’ya çok değer veren; fakat ondan aynı karşılığı göremeyen pırlanta kalpli bir abla.
- Votini: Babasının zenginliği yüzünden kendisini başkalarından üstün gören, kibirli bir çocuk.
- Franti: Alaycı, derslerini çalışmayan, pasaklı, çok yaramaz ve tembel bir çocuk. Bu arada sınıfta çatapat yaptığı için okuldan kovulur. Saygısızlık yapar ve kavgacıdır.
- Crossi: Ailesi fakirdir ama kendisi derslerine önem verir.
- Öğretmen: İyi kalpli, kötü davranışları olan çocuklara iyi davranan adamdır adı bay Perboni'dir.
- Robetti: Bir çocuğu ezilmekten kurtarıp kendini tehlikeye atan 2. sınıf öğrencisi ve bir topçu yüzbaşının oğludur.
Uyarlamalar
[değiştir | kaynağı değiştir]Kitap, 1948 yılında İtalyan yönetmen Duilio Coletti yönetmenliğinde sinemaya uyarlandı.
Ocak-Aralık 1976 tarihleri arasında yayınlanan, Isao Takahata'nın yönettiği 52 bölümlük Marco adlı Japon anime dizisi, kitaptaki öykülerden birini, Cenovalı Marco Rossi'nin öyküsünü temel aldı. Dizi, birçok farklı dilde izlenmiş ve dünyada popüler olmuştur. 1980'lerde bir televizyon filmi haline getirilmiş; 1999 da uzun metrajlı bir film olarak çekilmiştir.
Kitabın tamamı, Japon Nippon Animation firması tarafından 1981 yılında Ai no Gakko Cuore Monogatari adıyla 26 bölümlük anime dizi olarak uyarlandı.[4] Dizi, İran'da çok popüler oldu ve birkaç kez yayımlandı.
Eser, 1983 yılında Luigi Comencini'nin yönetiminde 6 bölümlük bir televizyon dizisine uyarlandı.[5]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b c Yazıcı, Nermin (23 Temmuz 2013). "Çocuk Edebiyatı ve Edebiyat Eleştirisi: Çocuk Kalbi Romanında Anlatının Biçimlenişi ve Söylemsel Niyetler". Bilig, Journal of Social Sciences in Turkish World (66): 315-334. doi:10.12995/bilig.2013.6614. 23 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023.
- ^ Ceryan, Ela Nur. "ÇOCUK KALBİ ROMANINDA ULUS-DEVLET VE MİLLİYETÇİLİK". 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023.
- ^ "Pandora - Çocuk Kalbi - Edmondo De Amicis - Kitap - ISBN 9789756694084". www.pandora.com.tr. 3 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024.
- ^ "Ai no gakko cuore monogatari, TV Series, 1981". Imdb.com. 4 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023.
- ^ "Cuore -TV Mini Series, 1984". Imdb.com. 23 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023.